Melyik a jobb? Sok vagy kevés barát?

Általában azt gondoljuk, hogy minél több barátunk van, annál jobb. Akkor boldogabbak leszünk, és még vonzóbbak is újabb lehetséges barátok számára. A könyvekben (Kattints és olvass a könyvekről!) beszélünk arról, hogy a tudomány már megállapította: a boldogságunkhoz nem a barátaink száma, hanem sokkal inkább az számít, hogy milyen a kapcsolatunk a hozzánk közel állókkal. A Hongkongi Egyetemen nemrégiben végzett kutatás most azt is megmutatta, hogy valóban a legtöbbek várakozása az, hogy ha sok barátunk van, akkor mások szívesebben létesítenek kapcsolatot velünk, mintegy vonzóbbak vagyunk potenciális barátként. Merthogy akkor már bebizonyítottuk, hogy jó velünk kapcsolatban lenni, hiszen másként nem lenne ennyi barátunk.

Ennek ellenére a kísérletben az bizonyosodott be, hogy mégis a legtöbben olyanokkal szeretnénk barátkozni, akiknek KEVESEBB barátjuk van. A kísérletben résztvevőknek választaniuk kellett például, hogy a közösségi médián jelenlévő, hozzájuk hasonló profilú tagok közül kikkel akarnának barátkozni. Legtöbbször inkább a kevesebb baráttal rendelkezőket választották (inkább 50 barát mint 200 például). A „gyorsismerkedés” (speed dating) alkalmával is sokkal szívesebben akartak beszélni azokkal, akiknek „aránylag kevés”, mint olyanokkal, akiknek „aránylag sok” barátjuk volt. Ennek az az oka, hogy kevesebb barát esetén jobban bízunk abban, hogy a másiknak lesz ideje, energiája és figyelme ránk.

Hát igen, azért szívünk mélyén mégiscsak tudjuk, hogy a barátságok minősége többet számít mint a számuk, és azt is, hogy a jó kapcsolatokhoz szükséges az idő és energia befektetés.

Forrás: Journal of Personality and Social Psychology 2020 április

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük