Az emberi és baráti kapcsolatok fontossága: A boldogság is ragályos!

A kapcsolati köreinkbe tartozó emberek nemcsak ellátnak bennünket jótanáccsal, pletykákkal, esetleg egy új álláshoz juttatnak minket, vagy átadnak egy vírust, hanem azt is befolyásolják hogyan nézünk ki, mit teszünk, és hogyan érezzük magunkat. Vagyis részben meghatározzák kivé válunk.

Forrás: Az Én térKÉPem kötetben megjelenő ábra. Minden jog fenntartva!

Az Én térKÉPem kötetben erről a következőt mondjuk a KAPCSOLATI KÖREIM témánál:

Akikkel sok időt töltünk, befolyásolják azt, hogy kivé válunk. Az, hogy miről beszélgetünk, gondolkodunk, mit tartunk normálisnak”, nagyban függ attól, kivel töltjük időnk nagy részét. Sőt, a legújabb kutatások szerint ez nem áll meg az öt barátunknál, hanem a barátaink barátai is hatással vannak ránk! Azt találták, hogyha a barátod dohányzik, akkor 61%-kal nagyobb az esélye annak, hogy te is dohányozni fogsz. Ha a barátod nem, de az ő barátja dohányzik, még akkor is 29%-kal nagyobb az esélye, hogy te is cigizni fogsz!

Egy amerikai kutatás azt is bebizonyította, hogy ez a hatás a boldogságra is igaz: még az érzelmek is terjednek a kapcsolati rendszereken keresztül!

A kutatók feltérképezték az amerikai Framingham városka tizenkétezer lakosának hálózatait és kérdéseket tettek fel a résztvevőknek a boldogságszintjükről.

Mi derült ki?

A boldog, örömmel teli emberek főként más boldog, örömmel teli emberekhez kapcsolódtak és a hálozat sűrűbb részein helyezkedtek el. A boldogtalanabb emberek viszont főként a hálózatrendszer perifériáján voltak találhatók és kevebb emberrel voltak kapcsolatban, akik szintén nem érezték jól magukat a bőrükben.

Tudományosan bizonyított, hogy a jó kapcsolatok boldogabbá tesznek minket. A framinghami kutatás statisztikai elemzése azt is megmutatta, hogy az, hogy a boldogabb emberek barátai is, családja is boldogabb, és aztán azoknak is örömtelibb emberek vannak a köreikben, annak is köszönhető, hogy hogyan hatnak az emberi hálózatok az érzelmeinkre és a hangulatunkra.

Egészen pontosan azt találták a felmérés során, hogy ha van egy boldog barátunk, akkor nekünk 15%-kal nagyobb az esélyünk a boldogságra. Sőt a hatás még a közvetlen barátainkon is túlmutat: egy örömteli barátunk-barátja is 6%-kal növeli a mi esélyünket az elégedettségre.

Nem hangzik soknak a 6%? Nyugaton végzett kutatások szerint kétmillió forintnyi extra bevétel mintegy 2%-kal növeli a boldogságszintet. Tehát egy távoli jókedvű barát-barátja több hatással van a boldogságunkra, mint egy adag pénz.

Christakis és Fowler kutatók tovább vizsgálták, miből ered ez a hatás. Szerintük a boldog emberek „megfertőzik egymást” a jó hangulatukkal, és ráadásul még sok egyéb formában is megosztják az örömüket: anyagi és egyéb segítséget nyújtanak, meghívják a kapcsolati köreikbe tartozókat egy italra, és mindenféle más jótettet visznek végbe, ami örömet okoz másoknak. Akik aztán boldogabbak lesznek – és majd ők is továbbadják ezeket a jókedvre derítő dolgokat.

Ez a kapcsolat-hálózati hatás nemcsak a ciginél és a boldogságnál, hanem még például a testsúlyunkra is igaz. A túlsúlyosaknak Christakis és Fowler szerint gyakrabban vannak elhízott barátaik és a barátaik barátai is nagyobb súllyal rendelkeznek. Ez a tudósok szerint egyrészt a viselkedés-másolás következménye: ha olyannal ülünk egy asztalnál, aki sokat eszik, mi is – öntudatlanul – többet fogyasztunk el. Ha viszont a barátunk egyszer csak lelkes futóvá válik, könnyen megeshet, hogy elmegyünk vele edzeni.

A túlsúly esetén nemcsak a viselkedésünk változik a barátok befolyására, hanem az is, hogy mit tartunk normálisnak. Ha meghízunk, akkor a barátaink számára is „normalizálódik” a túlsúly. Ezért aztán, ha te kövérebb lettél, és azután a barátod partnere felszed néhány kilót, a haverod kevésbé lesz hajlamos arról megjegyzést tenni.

Mit jelent mindez? Egyrész legyünk tudatában, hogy a cseledeteinkkel sok-sok más embert befolyásolunk: ha mi jót teszünk valakinek, lefogyunk vagy leszokunk a cigiről, akkor nemcsak a közvetlen családtagjaink vagy barátaink, hanem mindenki az ő köreikben és még azok barátai is profitálnak majd.

A másik oldalról megközelítve pedig, ha valamiben változtatni akarunk az életünkben, azt is jó meggondolni, hogy kikkel vagyunk kapcsolatban, kikkel töltjük a legtöbb időt. Ha jobb jegyeket akarsz, érdemes tanulósokkal együtt készülni a dolgozatokra, ha le akarsz szokni a cigiről, akkor segít, ha nemdohányosokkal bulizol, ha fogyni akarsz, érdemes sportosokkal eltölteni a szabadidődet.

A könyveinkben többet olvashatsz a kapcsolati körökről, és még tippeket is kaphatsz: Kattints és olvass a könyvekről!

Forrás: Connected: The Surprising Power of Our Social Networks (connectedthebook.com)

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük