Tanulási Tippek: Illatos tanulás = jobb jegyek?

A legújabb kutatások szerint az orrod segíthet, hogy jobb bizonyítványt vigyél haza. Hogyan? Amit napközben tanulunk, az éjszaka az alvás alatt épül be a hosszú távú memóriába. Többek között ezért is fontos az alvás minden tanulónak, aki jó jegyeket akar szerezni!

Ennél a tudás-elraktározó folyamatnál nemcsak az alvás segít, hanem egy illat még hatékonyabbá teszi – állapította meg egy német kutatócsoport. Már eddig is több, laborban, tanulókkal végzett tanulmány találta azt, hogy az illatok emelik a tanulás hatékonyságát: ha a nebuló egy illat mellett magolt, és utána ugyanazt az illatot a mélyalvás során éreztették vele, több mindenre emlékezett másnap.

A nemrégiben elvégzett tanulmány iskolai körülmények között alkalmazott rózsaillatot, mialatt angol szavakat kellett magolniuk a diákoknak. Éjszaka ugyanez az illat terjedt a szobájukban – nemcsak szelektáltan, bizonyos alvási szakaszoknál, hanem egész éjjel. Az így tanulók mintegy 30 %-kal jobb eredményt értek el másnap a dolgozatnál, mint azok, akik normális – vagyis illatmentes – körülmények között magoltak és aludtak.

Egy csoportnak még a dolgozat során is adagolták a rózsaillatot, akik még jobban teljesítettek, de ezt a tudósoknak még tovább kell ellenőrizniük: ez esetben az ereménybeli különségek nem voltak szignifikánsak eléggé a másik két csoporthoz képest.

A kutatók szerint az illatok mintegy „bekapcsolják” az emlékek rövidből hosszú távú memóriába emelésének folyamatát. Ez mindenféle illattal – még a nem kedvelt szagokkal is működött!

Te milyen illatot fogsz mostantól magad melett tartani tanulás és alvás alatt? Fontos, hogy mindkettő alatt UGYANAZ az illat terjengjen!

A könyveinkben többet olvashatsz arról, hogy hogyan lehet hatékonyabban tanulni: Kattints és olvass a könyvekről!

Forrás: How odor cues help to optimize learning during sleep in a real life-setting

Scientific Reports, 2020 január

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük