Mi az a coaching?

Tudtad, hogy ez a nem igazán magyarul hangzó, divatos coaching szó magyar eredetű? A 16. században világhíres, nagyon gyors kocsikat készítettek a magyar Kocsi nevű faluban, innen az eredeti elnevezése a kocsinak. Ami aztán átkerült német (kotsche), francia (coche) és angol (coach, ma is így hívják a távolsági buszokat) nyelvbe is. Mivel ez a híres magyar kocsi sokkat gyorsabban kerítette A-ból B-be az embert, a 18. században a szót az angol nyelvben is elkezdték használni a „COACH”-ra, vagyis a tanulási segítőre (aki sokkal gyorsabban segít elérni a céljainkat, pl. a vizsgák letételét), majd a 20. századtól lett a coaching egy igazi, gyorsan növekvő szolgáltatási ágazat.

De mi az, hogy coaching?

Kezdjük azzal, mi NEM: a coach vagy edző nem motivátor és nem szakértő, aki tanácsot ad arról, hogyan változtathatod meg az életedet. 

Te, csakis te vagy az, aki megváltoztatja és átalakítja gondolataidat és az érzelmeidet, és ezáltal az életedet.  A coach feladata elkísérni valakit a változás útján, jó kérdésekkel felgyorsítva a folyamatot. Vagyis segít, hogy te magad jöjj rá a saját megoldásaidra. Miért fontos ez? Mert amire ébredsz rá, az sokkal jobban a te megoldásod lesz, és nagyobb eséllyel fogod véghezvinni az így kialakított célokat és terveket.

Mi történik egy coaching alkalmával? A coachee hozza a problémát, a coach kérdeseket tesz fel, a coachee válaszol. Ez így dióhéjban. Fontos, hogy a coaching mindig Ítélkezés mentes, és segítő-támogató folyamat, ahol a cél, hogy önmagad lehess és a legtöbbet hozhass ki önmagadból.

coaching ülés a laikus szemlélő számára egyszerű csevegésnek tűnhet, de annál több: egy ilyen beszélgetés során felismerésekre juthatsz, oksági következtetéseket vonhatsz le, és eldöntheted, hogyan és mit szeretnél másként tenni a jövőben.

Figyelmeztetés! Mivel a coach feladata, hogy segítsen neked jobban és mélyebben megérteni önmagadat, ez egy önismereti út – akárcsak az ÉN térKÉPem könyveinkkel (Kattints és olvass a könyvekről!) való foglalkozás is. Ilyenkor találhatsz olyan dolgokat, amik nem tetszenek neked, amit tovább kell gondolnod, vagy akár az első probléma állítást is felül kell írnod.

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük