JÖN! JÖN! JÖN!

foglalkozás-
vezetők
kézikönyve

„az éntérképem könyvek úgy kellenek a magyar kamaszoknak, mint egy falat kenyér. Remélem sok pedagógus és mentálhigiénés szakember fog csoportokat indítani.”

Miben segít a kézikönyv?

Foglalkozástervek

A Első ÉNtérKÉPem kötetben található minden témához foglalkozásterv, részletes leírással.

egyből nekikezdhetsz

A kézikönyv segítségével azonnal nekikezdhetsz a csoportok vezetéséhez.

lehetőség

Pedagógusként új dimenziót hozhatsz az osztályfőnöki órába, mentálhigiénés szakemberként új célcsoporttal is kipróbálhatod magad.

boldogabb kamaszok

A foglalkozások még hatékonyabban segítik a kamaszokat a boldogabb életvezetés elsajátításában.

még ma elkezdheted

Pedagógusoknak, osztályfőnököknek, pszichológusoknak, coachoknak, mentálhigiénés szakembereknek, mindenkinek, aki az ÉNtérKÉPem kötetek alapján foglalkozásokat vezet csoportoknak.

A foglalkozástervek segítenek, hogy az önismeret és önfejlesztés témákat beépíthessük az iskolai vagy a segítő munkába, részekben, vagy akár teljes programként, például ÉNtérKÉP tréning vagy klub formájában. 

Ajánljuk azoknak is, akik csak ötleteket keresnek csoportoknak alkalmas, interaktív, ötletes gyakorlatokhoz. A feladatok a szülőknek is segítséget nyújtanak a témák otthoni feldolgozásához.  

Az 50+30 oldalas szett vitakérdéseket, gyakorlatokat, keretjátékokat, forrásokat, bővítő tevékenységeket, eszközöket és képzési tippeket is tartalmaz.

borito kepe

útikalauz a foglalkozásokhoz

Legyél foglalkozásvezető!

info a kézikönyvről

Az Első ÉNtérKÉPem kötetben található minden témához ad foglalkozástervet, részletes leírással.  Beleértve a szükséges felkészülést és az előkészítendő anyagokat, és természetesen a foglalkozás folyamatát is, lépésről lépésre.  A letölthető pdf-ben pedig a gyakorlatokhoz szükséges eszközök és ábrák találhatók. 

A gyakorlatok nagy része remekül használható a 10+ és a 16+ korosztállyal is. Így akár Az ÉNtérKÉPem kötet alapján vezetett foglalkozásokhoz is segít (megjegyzés: kivéve azokat a témákat, amelyek az Első ÉNtérKÉPem kötetben nem jelennek meg, például szerelem, életcél stb.)

Sőt mindenki ötleteket meríthet belőle bármilyen csoportfoglalkozáshoz!

„Az Első ÉNtérKÉPem kötetek igen korszerű könyvek. Külön kiemelném a grafikákat és a jópofa feladatokat, amelyekkel még vonzóbbá vált ez a téma. Nagyon remélem a kamaszokon kívül sok szülő, tanár és mentálhigiénés szakember is fogja használni” Hadnagy Ágnes, tanár, osztályfőnök

A kézikönyvnek két része van. 

A nyomtatott A4-es  papír alapú, spirálozott formában elérhető rész – amelyet megrendelés után kiszállítunk Neked – tartalmazza a foglalkozásterveket. 

A könyvhöz tartozó, pdf állományként letölthető részben találod az eszközöket: az egyes gyakorlatokhoz szükséges ábrák illetve egyéb segédeszközök. Ezek nyomtathatók minden alkalommal, és így újra felhasználhatóak.

Az Első ÉNtérKÉPem kötet feldatai igen sokszínűek, érdekesek. Az interaktív foglalkozástervekben váltják egymást az egyéni, páros, kiscsoportos és frontális munkát igénylő feldolgozó feladatok. 

A foglalkozások lehetőséget adnak a témák vitakérdések alapján való megbeszélésére. Ezen kívül tele keretjátékkal és a gyakorlati alkalmazásra irányuló feladatokkal, szerepjátékokkal. Így a foglalkozások nem unalmas magyarázatok, hanem életreszóló élmények lesznek minden kamasz számára.

Néhány példa a gyakorlatokból:

ÉRZELEM MOST MUTASD MEG: Kártyák 12 érzelem megnevezésével. Valaki húz és bemutatja szavak nélkül az érzelmet, a többiek kitalálják. Utána megbeszélni együtt, milyen külső és belső testi jelei lehetnek ennek az érzelemnek. Aki kitalálta, az mutatja be a következőt.

NYUGI-PÖRGETTYŰ készítés a könyvben található TIPP alapján.

MÉG JOBBAN…Gondolkozzatok el azon, hogy miben szeretnétek még jobbak lenni, amit itt a csoportban akartok és tudtok is gyakorolni (pl. kitartás, tanulás, figyelem, stb.)! Írjátok fel ezt egy Post-it-re, kerüljön rá a nevetek is! Rajzoljatok mellé egy lufit! Tegyétek fel a MÉG JOBBAN faliújságra! A következő héten/ foglalkozásokon mindig kapjon egy pipát másoktól a lufijába az, aki megpróbált olyan dolgot tenni, ami segíthet neki abban, hogy jobb legyen. Akkor is jár pipa, ha nem jól sikerült vagy hibázott az illető! Együtt mondjanak Hurrá!-t azzal, aki észrevette a próbálkozást. Igen, ünnepeljük a hibázást is – mert megpróbáltad, és ezzel, illetve az ebből nyert tudással taposod az agyi ösvényeidet! 

A kézikönyv 29 foglalkozástervet tartalmaz. Minden folgalkozás körülbelül 45-60 percet igényel. Természetesen a csoport igényeinek megfelelően ez lehet rövidebb vagy hosszabb is.

Az is lehetséges, hogy csak válogatva, a csoportnak éppen szükséges, legmegfelelőbb foglalkozásokat illetve feladatokat dolgozzuk fel, esetleg valamilyen más létező programba vagy tanrendbe foglalva.

 

Az Első ÉNtérKÉPem a kötetet 10 éves kortól, Az ÉNtérKÉPem kiadványt pedig 16 éves kortól ajánljuk. Minden korosztályban nagy különbség van a gyerekek között, ez kamaszkorban még inkább igaz. 

Foglalkozásvezetőként fontos azt végiggondolni, hogy hol tartanak, mi az érdeklődésük és mekkora a befogadóképességük a gyerekeknek, akikkel dolgozni fogunk. 

Jó hír, hogy a gyakorlatok által mindenki fejlődni fog, még a foglalkozásvezető is! Mindenki abban és úgy fog fejlődni, amire épp akkor szüksége van (és képes is rá már).

 

Ha van olyan korszak, amikor önmagunk megismerése, az érzelmek kezelése, és a megfelelő szemléletmód kialakítása fontos, az a kamaszkor. Olyan készségek ezek, amelyek felnőttként is fontosak, mégsem mindig egyszerű az elsajátításuk. A mai tizenévesek jövőbeli sikere egyértelműen azon fog múlni, hogy mennyire rendelkeznek ezekkel a képességekkel.

Ráadásul sok kamasz érzi magát egyedül, nem tudja hová tenni az életkori változásokat, a környezeti hatásokat, de ami talán a legfontosabb: nem ismeri önmagát, nincs tisztában a képességeivel. A tini még nem tudja jól szabályozni érzelmeit, indulatait, emiatt sokszor félreértik Őt, és ez bizony téves önképhez is vezethet, konfliktusokat szülhet. 

Ehhez nyújt segítséget az Első ÉNtérKÉPem kiadványunk a 10-15 éves korosztálynak: könnyed, kedves, barátságos, támogató gyakorlatok, tippek segítségével feltölti a kamasz szívét, lelkét, és a foglalkozások a hatást megsokszorozzák!

Ha valaki már pedagógusként, pszichológusként, képzett coachként, trénerként vagy más  szakemberként foglalkozik (kis)kamaszokkal, akkor már birtokában van a szükséges kompetenciáknak. Ha bár szakember vagy, de még nem vezettél tinédzsercsoportokat, mindenképp érdemes elmerülni a korosztályról szóló fejlődéspszichológiában, mielőtt belekezdesz a csoportfoglalkozások vezetésébe.

A témákról bővebb leírást találsz (beleértve a szükséges tudást és sok-sok gyakorlatot) Az ÉNtérKÉPem könyvünken.

A kézikönyvben konkrét javaslatotokat találsz arra, hogy e kötet mely részét érdemes átnézni az egyes foglalkozások előtt.

Itt a honlapunkon további háttéranyagok találhatók a BLOG és AJÁNLÓ menüpontok alatt.

sose túl korán elkezdeni

képességek, témák

egyéb tudnivalók

agyi fagyi neked is

Az író testvérpár:
Ságodi-Sturm Hajni
Hollandiában élő szervezetfejlesztő, tréner és nemzetközileg elismert executive / teamcoach (PCC), aki a világ minden táján dolgozik (pl. Európa számos országa, USA, Kanada, Fülöp-szigetek, Malajzia, Omán, Nigéria, stb.). Holland férjével együtt öt gyermekük van, akik közül már csak egy lakik otthon.

Horváth Ria
Több évtizede tanít, kamaszoknak táborokat, tanulási és önismereti tréningeket vezet, tanulmányaikban elakadt fiatalokat coachol. Ezen tapasztalatok alapján írta az 5öst érő tanulási 5letek című könyvét. Kokas tanárként aktív személyiségfejlesztő, tanóráit élménypedagógiai fogásokkal teszi színessé. Két felnőtt gyermeke van.

Többet is olvashatsz rólunk és a könyv sztorijáról is a BLOG részen olvashatsz.

2022 janurájában már megjelent a könyv és a webshopban megrendelhető: Termékek (enterkepem.hu)

Mert akkor elsők között kapod meg, és utána azonnal nekikezdhetsz a csoportok vezetéséneK ÉS még a bevezető kedvezményt is kihasználhatod:

MOST 5690 Ft helyett 4990 Ft!

Ha te is szeretnéd, hogy minél több emberhez eljussanak a könyvek, akkor oszd meg az információt a közösségi oldalakon és csoportjaidban! Előre is köszönjük, hogy ezzel te is hozzájárulsz egy boldogabb következő generációhoz!

Tégy egy lépést a boldogabb következő generációért!

Rendeld meg a kézikönyvet!