Tanulási Tippek: Üres vagy teli gyomorral hatásosabb tanulni?

Bár az a javaslat, hogy reggeli nélkül ne menjünk el otthonról és együnk eleget, hogy legyen energiánk a munkánkhoz és a tanuláshoz, az amerikai Yale Medical Shool kutatási eredményei azt mutatják, hogy az éhség segítheti a tanulás. Hogyan?

Az egereken végzett vizsgálatnál azt találták, hogy az üres gyomor ghrelint termel. Ez a hormon nem csak éhségérzetet kelt az agyban, de a tanulást és emlékezést is segíti.

Sőt ez a hormon még jobb kedvre is deríthet! Egy másik vizsgálatban ugyanis a gherlin alacsony szintje depressziót okozott az egereknél, magas szintje pedig energikusabbá és szociálisabbá tette a rágcsálókat.

A tudósok szerint ez nem is hülyeség, hiszen ha éhesek vagyunk, akkor ételt kell keresnünk és ehhez nem árt, he inkább energikusak vagyunk, mint depressziósak, és az is előny, ha meg tudjuk jegyezni hol található az étel (ez utóbbiról további érdekesség a Csoki-vágy alapú agyi GPS (enterkepem.hu) blogunkban).

A jóllakáskor a gyomorban képződő leptin és obesztatin hormonok küldik az agyunknak a teltség érzetet. Érdekes módon ezekről is az derült ki, hogy a tanulási- és emlékezőképességünk javul általuk. Ebben is van logika, hiszen fontos, hogy emlékezzünk, mikor és mennyit ettünk.

Ezek szerint tehát még van mit tovább kutatniuk ezzel kapcsolatosan a tudósoknak, és nem tudnak egyértelmű tanácsot adni.

Addig érdemes a „jóbol is megárt a sok” alapján a túlzott éhség és a túlzott jóllakás között megállni a tanuláshoz.

A könyveinkben olvashatsz tanulási módszerekről is, sőt az 5öst érő tanulási ötletek kötetünk kimondottan erről szól. Kattints és olvass a könyvekről!

Forrrás: The orexigenic hormone ghrelin defends against depressive symptoms of chronic stress | Nature Neuroscience

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük