Célok elérése: Javaslat arra az esetre, ha van egy fontos célod, de nem mered megtenni a következő lépést

Van egy nagy álmod, amit nagyon szeretnél elérni. Mégis vannak fenntartásaid, hogy sikerülni fog-e, lehetséges-e.

Ez Martin Seligman, a pozitív pszichológia megalapítója szerint teljesen természetes, és az evolúció következménye. Régen a túléléshez arra volt szükség, hogy az ember minden lehetséges rosszat észrevegyen és minden kockázatra felkészüljön. Persze akkor még legtöbben a 18. életévüket sem élték meg, tehát volt is igazi oka ennek a Seligman által „rosszidő agy”-nak titulált hozzáállásnak. A sokkal biztonságosabb, modern világunkban sokan sajnos még ma is e régi beidegződés szerint működnek. Szerencsére Saligman következő, „NÉZŐPONTBA HELYEZÉS” gyakorlata segít túljutni ezen az álommegvalósítást akadályozó szemléleten.

Így csináld!

  1. Gondolj az álmodra! Mi lehet a legrosszabb eredmény vagy következmény, ha ezt megteszed?

Ennél a lépésnél az elméd elvégezheti az évmilliós beidegződésnek megfelelő „mindent feketében látó” munkáját.

Például ha előadást kell tartanod egy konferencián, amitől nagyon tartasz, akkor végiggondolhatod, hogy a legeslegrosszabb esetben rettentően elbénázod az előadást, és az emberek kifütyülnek. Ráadásul véletlenül a főnököd ott ül épp a közönség soraiban, és a rossz teljesítményedre tekintettel elveszíted a bizalmát, sőt ki is rak a cégtől.

Most érdemes azt is meggondolnod, hogy mennyi ennek a verziónak az esélye: Hányszor láttál már kifütyült előadót egy konferencián? Hány embert ismersz, akit ilyesmi miatt kirúgtak az állásából?

Persze az sem árt, ha végigveszed, mi az a minimum, amit ahhoz kell tenned, hogy ezt a kimenetelt elkerüld.

2. Ha kész vagy, vegyél egy nagy levegőt és folytasd a második lépéssel! Mi a lehető legjobb eredmény?

Ennél a lépésnél azt vizsgáld meg, hogy ha minden a lehető legjobban alakul, és az univerzum is együttműködik, akkor mi fog történni?

Maradjunk az előadás példájánál. A legeslegjobb esetre elképzelheted, hogy az előadás remekül sikerül: Mindenki gratulál, és az előadásod után sorban állnak az emberek az aláírásodért. Ezen kívül 3 állásajánlatot is kapsz a legmenőbb cégeknél, annyi pénzért, amit eddig remélni sem mertél.

3. Most, hogy a fejedben létező irracionális félelmeidet és a legbátrabb álmaidat is papírra vetetted (és így mintegy megszabadultál tőlük), írd fel a legvalószínűbb, realisztikus változatot!

Ebben az esetben gondolatban egy jó előadást tartasz, mialatt meg tudod válaszolni a feltett kérdéseket is. A konferencián megismerkedsz 3-4 érdekes emberrel, akik olyan nagyvállalatoknál dolgoznak, ahol szívesen kapnál állást.

4. Utolsóként írd fel, hogy milyen problémák merülhetnek fel a 3. lépésben leírt realisztikus verzió során! Hogyan tudod ezeket megelőzni vagy megoldani?

Minden listázott problémához jegyezd fel, hogyan tudod megoldani majd! Saligman szerint ez a lépés fontos ahhoz, hogy nagyobb bizalommal haladjunk a célunkhoz vezető úton.

Most már belevághatsz a célod pontos megtervezésébe, aminek mikéntjéről Az ÉN térKÉPem könyvünk CÉLKITŰZÉS témájában olvashatsz.

Ilyen és hasonló gyakorlatokat találhatsz a könyveinkben is. Kattints és olvass a könyvekről!

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük