Az alkohol hatása és a placebo effekt. Avagy emelem limonádés poharam – a jókedvre!

A rosszkedv elűzésére bevált módszer: egy pohár alkohol. Legalábbis sokan ezt hiszik. Hogy tényleg így van-e?

Erre a kérdésre kereste a választ egy Ausztráliában végzett kutatás. Azt találták, hogy egy lelombozó nap után a limonádé éppúgy hathat mint egy pohár bor vagy sör – amennyiben azt hiszed, hogy alkohol van benne.

A kísérletre olyanokat hívtak meg, akik rendszeresen egy itallal vidították fel magukat. A teszt azt mutatta viszont, hogy egy pohár ital hangulatjavító hatása nemcsak alkohol fogyasztásakor, hanem akkor is mutatkozott náluk, ha csak HITTÉK, hogy alkoholt isznak.

A kísérletet azzal kezdték, hogy elvették a résztvevők jókedvét. Ezt úgy tették, hogy alaposan kikérdezték őket, milyen az, ha rosszekdvűek. Ezután a résztvevők fele egy nagyadag erős koktélt hajthatott fel. A másik csoport pedig egy alkoholos ízű és szesznek tűnő, de igazából alkoholt alighogy tartalmazó italt fogyasztott el.

40 perc elteltével – a bevallásuk szerint – mindkét csoport hangulata jelentősen javult!

Ma már tudjuk, hogy az alkohol befolyásolja az agy működését. Relaxáló, felvidító hatása részben annak köszönhető, hogy beindul általa az endorfin boldogság-hormonok gyártása. De úgy tűnik, hogy hangulatjavításhoz elegendő a “placebo alkohol” is. Akkor meg minek mérgezzük magunkat?

Hasonló placebo hatás egyébként már sok gyógyszer esetén is bebizonyosodott, például a Parkzinzonos betegek is kevésbé remegnek, ha bekapapnak egy placebo tablettát – amennyiben azt hiszik az igazi volt!

Forrás: Australian Psychologist 2009 decemberi száma

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük