Mitől leszünk boldogok – avagy a pénz nem boldogít… sőt az öröm útjában áll?!

Avagy még a csoki is keserűbb a gazdagoknak…? Jordi Quoidbach, belga pszichológus és a University of Liege professzora, azt állítja, hogy a pénz megakadályozhatja a napi örömök teljes átélését.

A kutatás során kimutatta, hogy a gazdagság, sőt még a pénz gondolata is azzal a következménnyel jár, hogy az emberek kevésbé élvezik és értékelik az élet kisebb örömeit.

A tesztelés során kérdéseket tettek fel a résztvevőknek a boldogságszintjükről, a valóságos és kívánt anyagi javaikról, és arról, hogy milyen mértékben élveznek bizonyos tevékenységeket (mint például egy feladat befejezése és más egyéb mindennapi kis örömök).

A kérdezettek egyik felének a kérdőív kitöltése előtt egy halom eurot mutató képet mutattak, a másik csoportnak pedig semmit sem.

Mi derült ki?

Az eredmények szerint azok, akiknek több pénze volt, és azok is, akik egy halom pénzt láttak a kérdések megválaszolása előtt, kevésbé értékelték még a csokoládét is! Ők gyorsabban fogyasztották el a csokit és kevesebb élvezetet nyertek belőle. Ez igaz volt minden tesztelt örömteli tevékenységekre: számukra azok kevesebb hatással jártak.

Az ő korábbi kutatásai mutatták ki az a tényt is, amit említünk a könyvekben (BOLDOGSÁGKERESŐ témánál), hogy a pénz hatása minimális a boldogságra. Amint az embernek elegendő pénze van az alapszükségletekre, több pénz halmozása minimális hatással van az élet élvezetére.

Talán pont a fentiekben bemutattot tények miatt: bár ha több pénzünk van, akkor ugyan több élvezetet okozó élényt és dolgot vehetünk, de a belőlük nyert élvezetünk csökken.

Tehát az anyagi javak halmozása olyan mint a hörcsög futókereke: csak futunk-futunk, de a boldogságszint szempontjából mégis egy helyben maradunk.

A könyveinkben többet olvashatsz a boldogásgról, és még tippeket is kaphatsz: Kattints és olvass a könyvekről!

Forrás: Quoidbach, J., Dunn E.W., Petrides, K.V., & Mikolajczak, M. (2010). Money giveth, money taketh away: The dual effect of money on happiness. Psychological Science, 21, 759-763. (download)

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük